De impact van PSD2 op de accountancy

Het aantal technologiebedrijven dat mee mag kijken in de betaaldata van Europese consumenten neemt sterk toe.

Twintig van hen mogen die diensten, onderdeel van de Europese betaalrichtlijn PSD2, ook in Nederland aanbieden. Dat meldt Het Financieele Dagblad

De primaire reden voor de nieuwe Payment Service Directive (PSD2) is het stimuleren van innovatie. Meer openheid zorgt voor meer concurrentie met als gevolg een efficiënter Europees betaallandschap én meer keuze voor klanten. PSD2 stimuleert een innovatiewedloop tussen banken en fintech bedrijven.

Het idee is dat nieuwkomers in het financiële verkeer, zoals technologiebedrijven, vernieuwende diensten kunnen ontwikkelen, zoals inzage in het uitgavenpatroon, het bekende digitale huishoudboekje. Consumenten en ondernemingen bepalen zelf of fintechbedrijven toegang krijgen tot hun betaalrekening.

Impact op accountancy 
Hoewel PSD2 met name geschikt is voor consumentendiensten blijkt dat fintechs vooral interesse hebben in zakelijke diensten, zoals accountancy- en administratieve oplossingen. Bijna 60 procent van alle vergunningsaanvragen richt zich op de B2B-sector, zo meldt het FD. 

Dit betekent dat softwareleveranciers koppelingen kunnen maken met banken en payment service providers. Dat stelt hen in staat meer data te integreren van de klanten van accountantskantoren. Bankafschriften en betalingsdata kunnen bijvoorbeeld realtime geïmporteerd worden in de boekhouding.  

Deze verregaande integratie heeft een aantal voordelen voor accountants. Minder handmatig werk bijvoorbeeld, nu steeds meer informatie de boekhouding instroomt zonder dat hier nog menselijk handelen voor nodig is. Ook leidt het tot meer inzicht voor de accountant die hierdoor zijn klanten, de ondernemers, beter kan helpen. Bijvoorbeeld, met het tijdig signaleren van cashflow problemen. 

Beide gevolgen van PSD2 helpen de accountant zijn toekomstige rol beter in te vullen: die van financieel huisarts van de mkb-onderneming. Over 10 jaar is alles gekoppeld en geautomatiseerd. De accountant kijkt vanuit financieel expertise naar wat de cijfers zeggen over de gezondheid van de onderneming, en zorgt voor inzichten met BI en data analyse die bijdragen aan het toekomstig succes van de onderneming. 

Kortom, PSD2 zorgt meer inzichten én verregaande automatisering. En dat is gunstig voor de accountant die deze kansen weet te verzilveren. 

Lees ook: Data science bij Crowe: “Verras je klanten met nieuwe inzichten”

[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-16-juni-2020″]

Gerelateerde artikelen