IMF adviseert Curaçao en St Maarten: hervorm!

Het Internationaal Monetair Fonds raad de twee eilanden aan om hun fscale compliance te verbeteren om verdere reputatieschade te voorkomen.
In zijn PRESS RELEASE NO. 16/380 stelt het IMF dat hoewel de twee overzeese gebiedsdelen enige vooruitgang geboekt hebben, er nog steeds sprake is van ‘zwakten’ in de fiscale administratie en openbare financiën. Het raadt de beide gebieden dan ook dringend aan, de belastingsystemen en uitvoering en handhaving daarvan te versterken, die dienstverlening op dit gebied te verbeteren en daarmee (?)  de fiscale compliance te verbeteren.
 
Het IMF raadt daarnaast de lokale overheden aan om hun ‘risk-based financial supervision’ te verstevigen  en de internationale uitwisseling van fiscale gegevens op orde te brengen. Ook moeten de wettelijke kaders die ingezet worden tegen witwassen van crimineel geld en het financieren van terroristische groeperingen meer in lijn met de internationale afspraken en standaarden gebracht worden. 
 
Zeker voor Curaçao geldt dat meer transparantie op dit terrein noodzakelijk is, wil het als finciële hub de risico’s van reputatieschade verkleinen.
 
Gerelateerde artikelen