IFAC helpt Paus Franciscus bij bestrijden fraude

De International Federation of Accountants legt Zijne Heiligheid in een brief uit hoe accountants hem kunnen bijstaan in zijn strijd tegen corruptie en fraude.

De brief is ondertekend door Olivia Kirtley, (nog) voorzitter van IFAC en voormalig voorzitter van AICPA, het American Institute of CPAs, en zet nog eens uiteen welke bijdrage het vakgebied en de vakgenoten hebben geleverd in reactie op zijn ‘call to action’ van twee jaar geleden, ter gelegenheid van het 2014 World Congress of Accountants in Rome.

Franciscus nodigde toen duizenden deelnemende accountants uit voor een private audiëntie, en vroeg hen zich als professionals meer en harder in te zetten tegen de alomtegenwoordige fraude en corruptie.

 “Ik ben blij u te kunnen mededelen, dat wij bij IFAC na die audiëntie met nog meer nadruk ons hebben ingezet voor de goede zaak, en wij zijn ervan overtuigd dat wij daarmee een wezenlijke en blijvende bijdrage hebben geleverd – en nog steeds leveren.”

Kirtley wijst verder op de inspanningen die IFAC levert om ook in ontwikkelingslanden de accountancy te bevorderen, en op de steun die de accountants geven aan het streven naar minder corruptie, meer transparantie en (financiële) verantwoording en verantwoordelijkheid.

“Het publieke belang dienen is een van de kerndoelen van de missie van IFAC, en het bestrijden van fraude en corruptie is een van de terreinen waarbij onze expertise een belangrijke rol kan spelen.”

Dit voorjaar nog moest PwC abrupt ophouden met een audit van de financiën van Franciscus'eigen organisatie…

accountingtoday

Gerelateerde artikelen