IESBA komt met nieuwe ethiek-standaard voor langdurige relaties met cliënten

De International Ethics Standards Board for Accountants vraagt feedback op een conceptversie van een standaard met gedragsregels na roulatie van een (te) trouwe cliënt.
Het betreffende document is getiteld Limited Re-exposure of Proposed Changes to the Code Addressing the Long Association of Personnel with an Audit Client. Het is een product van het IESBA-project dat robuustere richtlijnen wil opstellen voor een gezonde relatie tussen accountant en cliënt.
Daarin de volgende voorstellen:
  • Er zou een afkoelingsperiode na roulatie moeten komen van 5 in plaats van 2 jaar voor de engagement quality control reviewer (EQCR) van beursgenoteerde ondernemingen, en van 3 jaar  voor andere vennootschappen en rechtspersonen.
  • Aanpassingen van de eisen rond die afkoelingsperiode voor for PIE audits in de Code of Ethics for Professional Accountants, voor landen waar de overheid zelf andere maar robuuste wet- en regelgeving heeft ingesteld ter bevordering van de onafhankelijkheid van de controlerend accountant.
  • Een andere manier van bepalen van de duur van de afkoelingsperiode voor specifieke auditors, die langere tijd of als engagement partner (EP) of als EQCR hebben gefungeerd, dan wel een combinatie van die rollen hebben vervuld; waarbij slechts een deel van de zeven-jaarstermijn waarin zij als Key Audit Partner optraden meegerekend wordt.
Daarnaast nog een aantal andere wijzigingsvoorstellen rond de verplichte roulatie. Om de lezer te helpen heeft IESBA ook een set FAQ’s aan het stuk toegevoegd.  Meer details via accountingtoday; de Ethics Board vraagt stakeholders voor 9 mei te reageren via www.ethicsboard.org. 
Gerelateerde artikelen