ICT Accountancy softwaregids 2016: grote verschillen in aanbod per functioneel toepassingsgebied

Onderzoeksbureau GBNED heeft opnieuw het omvangrijke aanbod van standaard software voor de accountancy (accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren) in beeld gebracht via de ICT Accountancy softwaregids 2016. Met ruim 100 softwareleveranciers die elk een of meer toepassingen leveren is het aanbod van software voor de accountancy erg omvangrijk te noemen.

Afgezet tegen functionele toepassingsgebieden is het verschil in de aangeboden hoeveelheid standaard software aanzienlijk. Dit laatste is weergegeven in de volgende tabel:
 

Functioneel toepassingsgebied Aantal aangeboden
softwaresystemen
Boekhoudsoftware  23
Scannen, herkennen en elektronische factuurverwerking  26
Salaris- en HRM-software  21
Management dashboards  13
Jaarrekening software  13
Data analyse  9
Fiscale aangiftesoftware IB+VpB  6
Relatie- en digitaal dossierbeheer met ondersteuning  werkprogramma’s  8
Relatie- en digitaal dossierbeheer overig 20
Urenregistratie- en declaratiesoftware  26
Procesanalysesoftware  4
Strategische software  6
Pensioen-, actuariële- en financiële planning software  4
Authenticatie en autorisatie, gericht op uitgave PKIoverheid certificaten  5
Tools voor SBR/XBRL  5

Opvallend is de enorme opmars de afgelopen jaren van software op het gebied van ‘Scannen, herkennen en elektronische factuurverwerking’, dat met een aanbod van 26 afzonderlijke softwaresystemen het aanbod van boekhoud- en salarissoftware overstijgt met respectievelijk 23 en 21 softwaresystemen. Hierbij moet ook in ogenschouw genomen worden dat steeds meer boekhoudsoftware elektronische factuurverwerking op basis van de UBL-standaard ondersteunt (16 van de 23 softwaresystemen en dat aantal zal nog toenemen komend jaar). Het aanbod van boekhoud- en salarissoftware zelf is redelijk stabiel gebleven de afgelopen jaren.

Voor het samenstellen van jaarrekeningen is het aanbod van dergelijke software groeiende met in totaal 13 aanbieders. Verwacht wordt dat steeds meer leveranciers van boekhoudsoftware zich ook gaan richten op het samenstellen van de jaarrekening voor kleine ondernemingen nu deze laatsten kunnen volstaan met een heel beperkte jaarrekening. Een koppeling met Digipoort kennen de meeste boekhoudpakketten al, dus het deponeren van de jaarrekening voor kleine ondernemingen is dan nog maar een kleine uitbreiding. Na software voor externe verslaglegging neemt ook het aanbod toe van software voor interne verslaglegging in de vorm van financiële management dashboards. En ook het aanbod van software voor data-analyse, in relatie tot assurance, groeit gestaag. Een interessante parallel met software voor het samenstellen van jaarrekeningen is dat steeds meer leveranciers van boekhoudsoftware ook aandacht schenken aan functionaliteit op het gebied van management dashboards en data-analyse. Dit laatste heeft ook te maken door de sterke opkomst van steeds meer automatische boekingen, zoals elektronisch factureren op basis van UBL. Dit laatste vereist natuurlijk wel een gedegen controle achteraf. Een voorbeeld van dit laatste is de controle of een bepaalde investering (denk aan een de aanschaf van een computer) niet op een kostenrekening zijn geboekt. Een belangrijk deel van vereiste controles is te automatiseren met behulp van data-analyses.
 
Afgelopen maanden is met name veel te doen geweest over het afgenomen aanbod van fiscale aangiftesoftware voor de IB en VpB. Hier is nog sprake van 6 aanbieders, waarbij aangetekend moet worden dat slechts 5 aanbieders zich richten op software voor de IB én VpB. Een ander opmerkelijk feit bij deze software is de inhaalslag naar de cloud op basis van het echte SAAS-model. De vraag is nu zelfs of over enkele jaren nog wel fiscale aangiftesoftware voor de IB en VpB lokaal beschikbaar is.
 
Bij het aanbod van software op het gebied van relatie- en digitaal dossierbeheer valt het op dat het merendeel van deze toepassingen geen koppeling kent met werkprogramma’s, zoals uitgegeven door organisaties als SRA, Novak, Extendum, Auxilium en NOAB. Maar 8 van de 28  toepassingen op het gebied van relatie- en digitaal dossierbeheer kent een koppeling met één of meer werkprogramma’s van genoemde organisaties.
 
Het aanbod van urenregistratie- en declaratiesoftware is de afgelopen jaren verder toegenomen. Opgemerkt moet worden dat deze software vaak onderdeel is van een breder pakket met functionaliteit op het gebied van boekhouden of relatie- en digitaal dossierbeheer. Interessant is de integratie van moderne technologie bij sommige van deze software, zoals het registreren van uren of het scannen van onkostendeclaraties via een smartphone app. Elektronisch factureren op basis van de UBL-standaard is slechts in 50% van de gevallen aanwezig en loopt dus nog achter bij deze toepassingen.
 
Tot slot blijken toepassingen voor procesanalysesoftware, strategische software voor het samenstellen van een ondernemingsplan of het evalueren van lange termijndoelstellingen met behulp van een Balanced Scorecard, pensioen-, actuariële- en financiële planning software, authenticatie en autorisatie en tools voor SBR/XBRL echte hekkensluiters met een zeer beperkt aanbod.

Softwarematrix

De gids bevat als hulpmiddel de softwarematrix waarmee in één oogopslag duidelijk is in welke functionele toepassingsgebieden de software van de ruim 100 leveranciers wordt aangeboden.
De ‘ICT Accountancy softwaregids 2016’ is hier gratis op te vragen

Gerelateerde artikelen