Hong Kong krijgt eigen onafhankelijke accountancy-waakhond

De regering van Hong Kong heeft besloten een onafhankelijke toezichthouder in te stellen, die net als in het VK de Financial Reporting Council zal heten.
Na uitgebreide consultatie van alle stakeholders heeft de minister voor Financial Services & the Treasury van Hong Kong, Prof. KC Chan, gisteren aangekondigd dat ook Hong Kong de regelgeving voor de financiële verslaglegging van beursgenoteerde bedrijven gaat aanscherpen. De overgrote meerderheid van de insprekers is daar een groot voorstander van, aldus de Minister.
 
“Dit nieuwe initiatief zal de wet- en regelgeving van Hong Kong meer in lijn brengen met de internationale standaards op dit terrein, hetgeen goed is voor onze investeerders én voor onze auditors,” zegt Chan. “Bovendien versterkt zo’n onafhankelijke toezichthouder onze positie als regionaal en internationaal financieel centrum.”
De HongKongse FRC zal gerechtigd zijn tot rechtstreeks onderzoek, inspectie en disciplinering van auditors van beursgenoteerde bedrijven in de stadstaat. Het Hong Kong Institute of Certified Public Accountants zal aspecten als certificering en registratie van accountants op zich nemen, naast vaststelling en onderhoud van opleidingseisen en standaarden voor de kwaliteit van auditing- en assurance-diensten, inclusief gedragscodes etc. 
Een en ander zal in de de loop van 2016 en 2017 zijn beslag moeten krijgen.
 
Gerelateerde artikelen