Hogere compensatie AOW-gat medewerkers Defensie

Uiterlijk in januari krijgen voormalige militairen en burgermedewerkers van Defensie een hogere compensatie voor het AOW-gat. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. Kamerfracties, bonden en oud-militairen zijn niet tevreden met haar actie.

Het gaat om zo'n 17.500 mensen. Zij genoten een wachtgeldregeling tot ze 65 werden. Maar omdat de pensioenleeftijd is verhoogd, zitten zij met een financieel gat. Zij kregen hiervoor compensatie, maar een rechter oordeelde eerder dat die onvoldoende was.

De extra compensatie komt niet uit de begroting van Defensie. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben hiervoor elders geld op de Rijksbegroting gevonden.

Voor de vakbonden en onder meer CDA en SP gaat het kabinet niet ver genoeg. Zij eisen volledige compensatie. Dat zou Defensie 100 miljoen euro per jaar kosten. Er wordt nu jaarlijks 32 miljoen voor vrijgemaakt waarvan, 24 miljoen uit de arbeidsvoorwaarden van de militairen komt.

Wat Hennis nu biedt is niet meer dan “een doekje voor het bloeden'', aldus Marc de Natris van de militaire vakbond GOV/MHB. “Dit is niet de oplossing", zei Anne-Marie Snels van de AFMP.

Ook voor oud-militairen is het onvoldoende. Zij boden dinsdag een petitie aan de Kamercommissie voor Defensie aan waarin zij om volledige compensatie vragen. Ook gaven twee militairen uit onvrede hun medailles terug. Tientallen andere collega's hebben dat ook al gedaan. “We moeten verder werken aan dit dossier", stelde VVD'er Fred Teeven na afloop.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen