Hof legt in hoger beroep hogere straffen op voor fraude met kinderopvangtoeslag

Gerechtshof Amsterdam heeft woensdag op een themazitting opnieuw verdachten veroordeeld tot hogere straffen dan de rechtbank had opgelegd. De straffen voor fraude met kinderopvangtoeslag variëren van een werkstraf van 200 uur in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden.

Het hof acht bewezen dat de verdachten de Belastingdienst hebben opgelicht. De verdachten wisten dat hun kinderen niet bij een kinderopvang verbleven, maar hebben desondanks de toeslag aangevraagd, dan wel laten aanvragen door een derde. Daarna hebben zij het ten onrechte uitgekeerde geld witgewassen door het uit te geven. De Belastingdienst vordert de ten onrechte ontvangen toeslagen weer van de verdachten terug. 

De verdachten hebben vaak een deel van het ten onrechte uitgekeerde bedrag moeten afstaan aan leden van een organisatie die hen op het idee hebben gebracht of de aanvraag voor de verdachten hebben gedaan. Het geld is verder uitgegeven aan kleding, huisraad, vakantie en het afbetalen van schulden.

Gerelateerde artikelen