Hoe Toshiba een verlies van $100 miljoen wegwerkte met toverspreuk ‘uncorrected misstatement’

Er komen steeds meer details in de openbaarheid over de jarenlange boekhoudfraude bij Toshiba - reden waarom steeds meer governance-deskundigen ook aandacht vragen voor de rol van de controlerend accountants in deze.
Het topmanagement van het concern krijgt de meeste schuld in de schoenen geschoven, naast de Japanse (bedrijfs)cultuur. Tot dusverre is de rol van de auditors nog niet officieel onderwerp van onderzoek geweest. Wel is inmiddels bekend dat EY een intern onderzoek gaat doen, en dat ook het Japanse Institute of Certified Public Accountants de zaak in behandeling heeft genomen.
 
De advokaat Nobuo Gohara, die (voor EY) de rol van EY Japan in het eerdere Olympus-schandaal onderzocht, en concludeerde dat EY ShinNihon juridisch niets te verwijten viel, zegt nu cryptisch: “The Toshiba case revolves around the accounting of normal, everyday business activities. That means understanding what the auditor did is critical."
Ja, dus?  
 
Maar andere juristen en deskundigen die het bijna 300 pagina’s tellend rapport over de zaak geanalyseerd hebben stellen steeds vaker dat details over de relaties tussen Toshiba en EY ShinNihon de vraag oproepen of de accountants ook binnen een beperkte opvatting van hun professionele verantwoordelijkheid wel kritisch genoeg geweest zijn.
 
Zo geeft het rapport een wel heel curieus inzicht in hoe de verschillende partijen met elkaar omgingen.  Op  28 januari 2014 bijvoorbeeld  stuurde RvB-voorzitter Hisao Tanaka een waarschuwing aan de directie van de power systems divisie, dat een door EY berekend verlies van $396 miljoen op een Westinghouse-project vor de Board absoluut niet acceptabel was.
CFO Makoto Kubo probeerde Ernst & Young ShinNihon twee dagen voor de uiterste datum te bewegen om dat bedrag te veranderen.  De auditors accepteerden een bedrag van $332 miljoen, maar wilden niet verder gaan. Kubo eiste om onduidelijke redenen dat het $225 miljoen zou worden, en kreeg op 30 januari alsnog zijn zin: EY tekende voor $225 miljoen en nam het verschil van $107 miljoen op als een "uncorrected misstatement"; een term die vaker gebruikt wordt om een verschil van mening tussen management en accountant te verbloemen.
 
Meer sappige details over de verhouding tussen die twee bij Toshiba leest u via reuters.com/
Gerelateerde artikelen