HMRC wint zaak rond fiscale truc ter waarde van ruim 20 miljoen euro

Zephyr-project van BNP Paribas door hoogste rechters veroordeeld als onaanvaardbare boekhoudkundige truc, alleen om belastingen te ontduiken.
De Britse belastingdienst heeft de overwinning behaald in een zaak rond een ingewikkelde belastingbesparende boekhoudconstructie van de grote bank BNP Paribas. 
 
Fidex Ltd, een special-purpose dochter van de bank, had hoger beroep aangetekend tegen beslissingen van lagere gerechten, die bepaalden dat de activiteiten van Fidex in het zogenaamde Zephyr-project alleen maar bedoeld waren om belasting te ontduiken, en dat de resulterende aftrekposten/verliezen daarom niet door HMRC erkend en geaccepteerd hoefden te worden. 
 
Zephyr had de bank liefst £17,2 miljoen belastingverlaging moeten opleveren via virtuele aan- en verkooptransacties van obligaties, gebruik (of misbruik) makend van verschillende accounting-standaarden die bepalen wanneer winst of verlies wel dan wel nog niet geboekt moet worden.
 
Fidex maakte bezwaar tegen het gebruik door HMRC om deze trasnsacties te beoordelen van een zogenaamde "unallowable purpose test", ofwel onderzoek naar de werkelijke bedrijfsmatige redenen achter deze transacties. De dienst concludeerde dat de Zephyr-activiteiten alleen maar uitgevoerd waren om winstbelasting te ontduiken, en niet ter ondersteuning of facilitering van welke kernactiviteit van de bank dan ook. 
Alle drie opperrechters – Lady Justice Arden, Lord Justice Kitchin en Sir Stephen Richards – oordeelden dat het beroep elke grond miste en dat de lagere rechters het juiste oordeel hadden geveld. “Het kan niet zo zijn,” aldus Lord Justice Kitchin, “dat dochterondernemingen kunstmatige verliezen creëren, die schijnbaar voor het concern als zodanig de winst verlagen en zo belastingvoordeel opleveren. Dat is inderdaad een ‘unallowable purpose’, een onaanvaardbaar doel voor de transacties van Zephyr.
 
In het jaarverslag 214 van BNP Paribas worden maar liefst 3 ‘stautory auditors’genoemd: Deloitte, Pwc ën Mazars (p. 496).  
 
Gerelateerde artikelen