HMRC: strafrechtelijke sancties voor belastingontduikers, civielrechtelijke voor hun helpers

Het Britse ministerie van Financiën stelt aanscherping van de wet voor om belastingontduikers strafrechtelijk en hun adviseurs civielrechtelijk te kunnen vervolgen.
HMRC komt met een nieuwe reeks wettelijke maatregelen om bedrijven en personen die via artificiële constructies winsten en verplaatsen en zo belastingen ontduiken met strengere straffen te kunnen vervolgen. 
 
Belastingontduikers, zowel individuen als bedrijven, kunnen rekenen op strafrechtelijke vervolging, terwijl hun adviseurs in de ontduiking civielrechtelijk aangesproken zullen worden. Voor ‘seriële’ veelplegers gaat een speciaal regime gelden. Daarnaast krijgt de dienst nieuwe bevoegdheden om data te verzamelen en analyseren.
 
Tegenstanders van de wet hebben al opgemerkt dat de Britten hiermee net zoals de Amerikanen een poging doen om hun jurisdictie in fiscale zaken tot ver buiten de landsgrenzen uit te breiden. “Andere landen zullen zeker geen bedrijven ‘uitleveren’, opdat ze in het Verenigd Koninkrijk strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Deze wetgeving zal Groot Brittannië alleen maar onaantrekkelijker maken voor de multinationals.”
Gerelateerde artikelen