HMRC intensiveert controle aangiften rijke (jonge) burgers

De Britse belastingdienst investeert extra in de bestrijding van belastingontwijking door oud en vooral nieuw geld.
Dat doet HMRC via haar ‘Rising Stars’ team van inspecteurs, dat in 2013 werd opgericht met als opdracht het nauwgezet volgen van Britten, wier inkomen in korte tijd snel gestegen is en die ten minste 15 miljoen pond aan bezittingen hebben.
Rising Stars heeft eveneens die Britse burgers in het vizier, die de potentie lijken te hebben om binnen vijf jaar toe te treden tot een nog selectere groep van belastingbetalers; namelijk zij, die toevallen aan de High Net Worth (HNW) Unit van diezelfde belastingdienst. Dat zijn alle Britten met een net worth van meer dan 20 miljoen pond.
 
Met die twee gespecialiseerde teams ontkomt geen enkele miljonair in het VK nog aan onderzoek door HRMC. Vooral de aangiften van jonge sporters en voetballers, tv-beroemdheden, popsterren en startende maar succesvolle ondernemers worden bekeken of deze geen ongewenst gebruik hebben gemaakt van belastingontwijkende trucs. 
 
De teams maken gebruik van de nieuwste technologie, zoals de big-database Connect (kosten: 45 miljoen pond), die real time uit alle mogelijke bronnen gegevens verzamelt en analyseert. Daarbij wordt onder meer extra scherp gekeken naar nieuwe inwoners van regio’s als Esher en Walton, waarvan bekend is dat deze erg in trek zijn bij jonge beroemdheden. 
Gerelateerde artikelen