Herziening jaarrekening zorgt voor epidemie van winstmanipulaties

Vreemd maar waar – uit onderzoek blijkt dat afdwingen van herziening van de jaarrekening geen afschrikwekkend effect heeft... integendeel!
Afgedwongen financial restatements lijken de ziekte, earnings management, te verergeren in plaats van te bestrijden, zo concludeert nieuw onderzoek waarover gerapporteerd wordt in het novembernummer van The Accounting Review. De verslagen van de desbetreffende zittingen, waarin de herziening wordt afgedwongen, blijken te fungeren als een ‘Handboek boekhoudkundige trucs’, zo stellen de onderzoekers naar duizenden gevallen bestudeerd te hebben. 
Researchers van Rutgers University, de Nanyang Business School in Singapore en Columbia University hebben sterke aanwijzingen gevonden dat bedrijven publiek aan de kaak gestelde voorbeelden van onjuiste financiële rapportage juist gaan imiteren.
Een van de aangehaalde voorbeelden betreft dat van zorgbedrijf America Service Group, dat gedwongen werd de jaarrekeningen te herzien nadat bewezen was dat het bedrijf vijf jaar lang de winsten met $2,5 miljoen opgepoetst had. Binnen 2,5 maand na publicatie van de veroordeling begonnen tenminste drie bedrijven in dezelfde sector de eigen winst te manipuleren, zo bleek enkele jaren later toen deze ondernemingen zelf gedwongen werden tot restatements.
 
En dit bleek na statistisch onderzoek van restatements tussen 1997 en 2008 geen incident of toeval, maar regel: het bekend maken van de details van financiële trucs leidt tot navolging – tenzij de gedwongen herziening gepaard gaat met forse boetes voor de eerste zondaar. Dan valt juist op dat het aantal soortgelijke overtredingen drie jaar lang vermindert…
Gerelateerde artikelen