Hedge fund schikt corruptiezaak voor $412 miljoen

Eerste CEO persoonlijk door SEC beboet (ruim $2 miljoen) voor omkopen politici en ambtenaren in Libië, Congo, Chad en Niger door zijn medewerkers.

Hedge fund Och-Ziff wilde wat graag zaken doen in Afrika, en besloot juist gebruik te maken van de endemische corruptie  in vele Afrikaanse landen. Zo wist de onderneming een investering van $300 miljoen los te peuteren van de Libyan Investment Authority; door een aantal ambtenaren 3 miljoen dollar toe te schuiven, met assistentie van een “infamous Israeli businessman,” later door de Wall Street Journal geïdentificeerd als miljardair Dan Gertler.

Het is de eerste zaak die de SEC aanspant op grond van de recent verscherpte Amerikaanse ABC- (Anti Bribery and Corruption)  wetgeving, en de Och-Ziff Capital Management Group bleek graag bereid $412 miljoen te betalen om te voorkomen dat senior medewerkers terecht zouden moeten staan wegens omkoping. In dit geval vond de SEC dat ook de CEO Daniel S. Och en CFO Joel M. Frank persoonlijk aansprakelijk gesteld konden worden; Och betaalt bijna 2,2 miljoen dollar, en de CFO kwam er met een berisping af. Zelfs al waren zij (wellicht) niet persoonlijk op de hoogte, zij waren toch tekortgeschoten in hun respectieve rollen.

“Senior executives kunnen niet de andere kant op kijken als zij merken dat hun medewerkers verdachte transacties overeenkomen met ‘derden’ met een hoog risicoprofiel in verre buitenlanden,” aldus de SEC.

De accountant van Och Ziff is sinda jaar en dag Ernst & Young LLP. 

cfo.com 

Gerelateerde artikelen