Half miljard brexitsteun voor ondernemers

Het kabinet stelt 500 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers, bijvoorbeeld vissers, die kampen met de nadelige gevolgen van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Het geld is afkomstig uit een potje dat de EU daarvoor beschikbaar heeft gesteld. Het kabinet stelt 500 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers, bijvoorbeeld vissers, die kampen met de nadelige gevolgen van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Het geld is afkomstig uit een potje dat de EU daarvoor beschikbaar heeft gesteld.

Groot-Brittannië verliet ruim twee jaar geleden de EU, en begin vorig jaar kwam een einde aan een overgangsperiode. Veel bedrijven moeten zich aanpassen aan nieuwe wet- en regelgeving om zaken te kunnen blijven doen in het Verenigd Koninkrijk.

Ondernemers kunnen een tegemoetkoming krijgen in sommige kosten die zij daarvoor hebben moeten maken. Daarnaast kunnen zij ondersteuning krijgen bij het aanboren van nieuwe markten. Voor al deze regelingen is bij elkaar 300 miljoen euro beschikbaar.

Voor vissers die direct getroffen zijn door de brexit heeft het kabinet 200 miljoen euro opzijgezet. Het grootste deel daarvan (155 miljoen euro) is bedoeld voor een stoppersregeling, maar er komt ook onder meer liquiditeitssteun voor vissers die hun bedrijf wel willen voortzetten.

(ANP)

Gerelateerde artikelen