Grote Britse ondernemingen gedwongen op zoek naar nieuwe accountant

Drie grote Britse ondernemingen zijn op zoek naar een andere controlerend accountant ten gevolge van nieuwe EU-regelgeving inzake roulatie van accountantskantoren. Het gaat om Rolls-Royce, BAE Systems en Centrica.

Dit meldt The Daily Telegraph. Volgens de krant hebben Rolls-Royce, BAE Systems en Centrica bij elkaar opgeteld 77 jaar gebruik gemaakt van dezelfde accountant. De drie bedrijven, die onderdeel zijn van de FTSE 100, zijn gedwongen om afscheid te nemen van hun huidige Big Four kantoor.

Geen van de drie ondernemingen heeft de afgelopen decennia de accountantscontrole aanbesteed. BAE heeft van de drie de langste relatie met een accountantskantoor. Sinds 1981 controleert KPMG er de boeken. Rolls Royce heeft ook KPMG als controlerend accountant en wel sinds 1990. Centrica, eigenaar van British Gas, heeft PwC als boekencontroleur sinds 1997.

De nieuwe richtlijn van de Europese Unie vereist dat accountantscontroles ten minste eens in de 10 jaar worden aanbesteed. Andere FTSE-ondernemingen zijn inmiddels wel al van accountant geswitcht. Zo stapte Tesco in mei van dit jaar na 32 jaar over van PwC naar Deloitte. HSBC besloot na 22 jaar afscheid te nemen van KPMG en in zee te gaan met PwC.

Gerelateerde artikelen