Grote beleggers willen meer duurzaam investeren

De Nederlandse financiële sector wil graag meer beleggen in projecten die bijdragen aan oplossingen voor de grootste problemen op onze planeet, zoals klimaatverandering, armoede en voedselschaarste. Daarbij vragen zij wel om hulp van overheid en toezichthouders.

Achttien grote pensioenfondsen, banken en verzekeraars schaarden zich dinsdag gezamenlijk achter de duurzaamheidsdoelstellingen die de Verenigde Naties vorig jaar hebben geformuleerd. Om die te halen zijn zulke grote investeringen nodig, dat een bijdrage van institutionele beleggers onontbeerlijk is, aldus de betrokken partijen.

Praktische problemen rond bijvoorbeeld regelgeving staan grootschalige investeringen nu echter nog vaak in de weg, aldus de financiële instellingen. Zij nodigen de overheid en De Nederlandsche Bank (DNB) uit om mee te denken over oplossingen.

Zo kan gedacht worden aan constructies waarin de overheid een deel van het risico draagt dat komt kijken bij bij investeringen in bijvoorbeeld duurzame energie. Dat kan ervoor zorgen dat ook pensioenfondsen er veel meer in kunnen beleggen.

Het is volgens PGGM nu al mogelijk pensioengeld tegen een concurrerend rendement te beleggen in zaken die ook nog bijdragen aan een schonere en eerlijkere wereld. Als de huidige drempels worden verlaagd of weggenomen, dat kan op veel grotere gebeuren, aldus de pensioenuitvoerder.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen