Groot Brittannië is het meest corrupte land ter wereld

Althans, de Britse financiële sector, volgens maffia-expert Roberto Saviano.
Nee, het zijn niet de Britse ambtenaren die corrupter zijn dan hun collega’s elders, en het is niet de politie of zelfs de politici – maar als financiële hub vormen Groot Brittannië, London en de Britse overzeese gebiedsdelen de meest corrupte plek op aarde. 
 
Journalist Roberto Saviano onderzoekt al ruim tien jaar de activiteiten van de Italiaanse Maffia. En zijn conclusie is, dat het Verenigd Koninkrijk het meest gecorrumpeerde land ter wereld is. Dat verkondigde hij deze week, als gastspreker tijdens het Hay Literary Festival.
“Niet Afghanistan, niet Nigeria, Niet Zuid-Italië, maar het UK is het wereldcentrum van corruptie, als financiële ‘hoofdstad’ van de wereldwijde financiële sector. Minstens 90% van het enorme kapitaal in London is via hoofdkantoren elders effectief ge-offshored, via de Kanaaleilanden, het Isle of Man en de (Britse) Caraïben. Die ‘overzeese gebiedsdelen’ met hun vriendelijk klimaat zijn het toevluchtsoord voor crimineel kapitaal uit heel Europa, en Groot Brittannië staat dat gewoon toe en doet er niets tegen. INtegen deel. Daarom sta ik vandaag hier en vertel u dit, recht in uw gezicht: u bent het, uw regering doet het.”
 
De Britse regering organiseerde eerder deze maand nog een wereldtop tegen witwassen en corruptie, maar krijgt steeds meer kritische vragen over de eigen rol in de wereldwijde belastingontduiking en witwaspraktijken.  Het land staat desalniettemin op de 10de plaats van de Corruption Perceptions Index 2015   van Transparency International, maar die gaat vooral over de perceptie van corruptie bij de overheidsdiensten, niet over de houding van de overheid als zodanig. Nederland staat daar trouwens zelfs nog hoger, op 5, maar speelt als land met speciale fiscale faciliteiten ook geen fraaie rol op dit terrein.
 
Volgens Saviano zou overigens een eventuele Brexit het land nóg aantrekkelijker maken voor buitenlands crimineel kapitaal. “Dan kunnen de clans uit uit Qatar, de Mexicaanse kartels en de Russische en Italiaanse maffia nog gemakkelijker hun verderfelijke rol uitbreiden. Bewijs? De Britse bank HSBC betaalde onlangs nog zonder blikken of blozen 2 miljard euro boete aan de VS, waarbij zij erkenden vuil geld wit gewast te hebben. Iedereen weet het. En iedereen zwijgt.”
 
Gerelateerde artikelen