Groningse bedrijven slaan toe bij subsidiepot voor waterstof

Dit jaar is er een miljard euro beschikbaar voor nieuwe waterstofprojecten.

Zeven Nederlandse projecten gaan met subsidie aan de slag met de productie van volledig hernieuwbare (duurzame) waterstof. De projecten zorgen samen voor 101 megawatt aan elektrolysecapaciteit. De waterstof die deze elektrolyse-installaties produceren, gaan naar de chemische industrie of bijvoorbeeld tankstations. In totaal hebben bedrijven meer dan 600 miljoen euro subsidie aangevraagd. Vooral in Groningen werd driftig ingetekend op de subsidie.

De projecten leveren de waterstof bijvoorbeeld aan de chemische industrie of tankstations. Eén project krijgt de duurzame elektriciteit voor elektrolyse via een directe lijn met een zonne-installatie. Dit draagt bij aan het verminderen van de druk op het overbelaste stroomnet.

Ook dit jaar kunnen bedrijven weer subsidie aanvragen voor nieuwe waterstofprojecten. De subsidiepot is dit keer bijna een miljard euro.

tekst loopt door onder het blok

Om deze subsidie gaat het

De subsidie Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE) opende vorig najaar voor aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en is nu afgerond. De OWE-subsidie is voor bedrijven die een elektrolyse-installatie (productie van waterstof met elektriciteit) van 0,5 tot maximaal 50 megawatt (MW) bouwen én gebruiken om volledig hernieuwbare waterstof te maken.

De subsidie zorgt ervoor dat het kostenverschil tussen duurzame en fossiele waterstof voor bedrijven kleiner wordt, de zogenaamde onrendabele top. Om te bepalen wie subsidie krijgt, rangschikte RVO de bedrijven op basis van de aangevraagde subsidie per MW elektrolysecapaciteit. Daardoor is er concurrentie tussen de projecten en krijgen de meest kostenefficiënte projecten subsidie.

Het gemiddelde van de zeven winnende projecten is 2,5 miljoen euro subsidie per MW elektrolysecapaciteit. De bedrijven hebben tot 2028 om de bouw van hun elektrolyse-installaties af te ronden.

7 bedrijven die 600 miljoen subsidie verdelen

De zeven projecten die subsidie krijgen zijn H2 Hollandia (Nieuw-Buinen), Hysolar (Nieuwegein), Groengas asset (Amsterdam), Groengas asset (Groningen), RWE Eemshydrogen (Eemshaven), Van Kessel Olie (Oude Tonge) en VoltH2 (Delfzijl). Van de 101 MW elektrolysecapaciteit komt 91 MW van projecten uit de provincie Groningen. 
Gerelateerde artikelen