Groningen start pilot ‘Parttime ondernemen in de bijstand’

De gemeente Groningen start op 1 oktober met de pilot ‘Parttime ondernemen in de bijstand’. In deze pilot kunnen bijstandsgerechtigden een deel van hun inkomen zelf verdienen en houden. Nu is dat nog niet het geval.

Iemand die nu honderden euro’s per maand verdient, maar het net niet klaarspeelt om met zijn bedrijfje uit de bijstand te komen, moet stoppen met zijn bezigheden. Iemand die bijvoorbeeld oude spullen opknapt en met winst verkoopt, mag vaak zijn kosten niet in mindering brengen op de winst. Als de inkomsten dan worden gekort op zijn bijstandsuitkering, komt hij beneden bijstandsniveau. Dat wordt nu anders. De gemeente schrapt belemmeringen en gaat gemotiveerde parttime ondernemers koppelen aan netwerken in stad en wijk.

Het helpen van beginnende en gemotiveerde ondernemers om zonder bijstand verder te kunnen, gebeurt niet via het traditionele re-integratietraject. In plaats daarvan is er hulp van diverse partijen om de boekhouding te doen, belastingaangifte in te vullen, marktonderzoek te verrichten en marketingplannen op te stellen. Het Werkgeversteam van de gemeente gaat opdrachten werven voor de nieuwe parttime ondernemers.

De pilot loopt tot en met eind 2016. In 2017 wordt deze geëvalueerd.

Gerelateerde artikelen