Groei Nederlandse binnenvaart vlakt af

De Nederlandse binnenvaart kent de komende jaren groei, maar deze vlakt wel af. Deze conclusie kan getrokken worden uit een middellange termijn prognose, uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia.

Voor het komende jaar geldt nog een groei van 2,5%, in de jaren erna vlakt dit af naar 1,1% groei per jaar. Het totale vervoersvolume van de binnenvaart ontwikkelt zich naar 344 miljoen ton in 2021. Ter vergelijking: in 2016 werd er nog 318 miljoen ton vervoerd en voor 2017 wordt er 326 miljoen ton verwacht. Een belangrijke oorzaak voor de afvlakkende groei is een afname in de kolenvolumes (‑2,3%).

Panteia maakte een uitsplitsing voor de vervoersvolumes van droge ladingvaart, tankvaart en duwvaart. Het onderzoeksbureau verwacht onder andere een stijging van 21 miljoen ton in het vervoersvolume voor de droge ladingschepen tot 2021. Daarnaast blijkt uit schattingen dat de tankvaart ruim 6,6 miljoen ton extra lading zal vervoeren in 2021. Voor de duwvaart voorziet Panteia een beperkte daling van 1,8 miljoen ton.

Panteia geeft in het rapport ‘Middellange Termijn Prognoses voor de binnenvaart: Vervoer in relatie tot Nederland, periode 2017 – 2021’ een middellange termijn prognose (5 jaar) voor het ladingvolume in de binnenvaart in Nederland.

Gerelateerde artikelen