Griekse accountants verdienen alleen nog een beetje aan audit

fallback
De accountancysector in Griekenland heeft flink last van de onzekere situatie waarin het land verkeert. Het bedrijfsleven ligt op zijn gat en daarom vormt audit de voornaamste bron van inkomsten van de accountantskantoren, omdat ondernemingen nu eenmaal wettelijk verplicht zijn om hun boeken te laten controleren. Verder houden ze de hand op de knip.

Dit blijkt uit een rondgang van International Accounting Bulletin bij een aantal Griekse accountantskantoren.

Accountancyfirma’s hebben hun plannen voorlopig maar in de ijkast gezet, omdat klanten die de crisis vooralsnog overleefd hebben en wilden groeien zijn gedwongen om daar van af te zien als gevolg van de heersende onzekerheid. ‘Bedrijven hebben ernstige liquiditeitsproblemen en de banken zijn niet in staat om hen te financieren op een gewenst niveau,’ aldus managing partner John Kalogeropoulos van BDO Griekenland. ‘De situatie is sinds de verkiezingen alleen maar erger geworden en dus is de markt bevroren.’

Daarom is audit de belangrijkste bron van inkomsten voor accountants, maar ook in dat segment staan de tarieven zwaar onder druk.  Managing partner Criton Tzavelas van Kreston Griekenland zegt dat de auditfees nog slechts een derde bedragen van wat gebruikelijk was. Ook laat hij weten dat klanten achter de broek gezeten moeten worden om hun rekeningen te voldoen. 

Toch blijven accountants tot op zekere hoogte optimistisch over de toekomst van Griekenland. Zo zegt CEO Marios Psaltis van PwC dat het op basis van logica waarschijnlijk wel zal uitdraaien op een akkoord tussen Griekenland en de Europese schuldeisers. Hij sluit een ‘bedrijfsongeval’ in de onderhandelingen met de EU niet uit, maar het meest waarschijnlijke scenario is volgens hem een deal.

Gerelateerde artikelen