Grensbedragen wettelijke jaarrekeningcontroles gaan omhoog

De Europese Commissie geeft na tien jaar toe aan de accountantslobby.

De Europese Commissie verhoogt de grensbedragen voor verplichte wettelijke jaarrekeningcontroles met 25 procent. Dat gebeurt mede op aandringen van de NBA en na een consultatie door de Europese Commissie. 

Vanuit Nederland is er sterk gereageerd op het voorstel. 64 personen en organisaties hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid om officieel te reageren op het Europese voorstel. Daaronder waren de NBA en de SRA, ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en vakbond FNV. Ook verschillende Nederlandse accountantskantoren reageerden zelf op de consultatie.

De helpdesk van de NBA kreeg veel vragen van accountants hierover. De zorgen van accountants heeft de NBA onder de aandacht gebracht van de Tweede Kamer en de minister van Financiën. Die hebben het standpunt van accountants neergelegd bij de Europese Commissie.

De verhoging van de grensbedragen komt neer op een aanpassing van de Europese Richtlijn 2013/34/EU, die dateert uit 2013. Sinds dat jaar zijn de grensbedragen voor wettelijke controles niet meer aangepast, hoewel de Europese Commissie de ruimte heeft om dat elke vijf jaar te doen. 

Als de maximale grensbedragen voor verplichte wettelijke jaarrekeningcontrole niet zouden meegroeien met de hoge inflatie, worden te veel mkb-bedrijven controleplichtig, wat leidt tot lastenverzwaring. 

De hogere grensbedragen hebben betrekking op de boekjaren na 2023. Maar lidstaten mogen voor hun eigen bedrijven een uitzondering maken en toestaan dat de hogere grenswaarden ook van toepassing zijn op boekjaar 2023.  

De Nederlandse wetgever is nu aan zet om de aangepaste EC-richtlijn te implementeren. Omdat de minister van Financiën een en ander heeft aangekaart in Europa, zegt de NBA te verwachten dat Nederland dit spoedig zal implementeren.
 

 

 

Gerelateerde artikelen