Grant Thornton doorbreekt Brits monopolie big four

Grant Thornton heeft voor het eerst in meer dan twee jaar het monopolie van de Big Four-accounts doorbroken bij de FTSE 100 (Financial Times Stock Exchange Index). Het op zes na grootste accountantskantoor van Engeland is accountant geworden van Darktrace, de cyberbeveiligingsgroep die vorige maand naar de blue-chip-index is gepromoveerd.

Het feestje wordt overschaduwd door een golf van onderzoeken en boetes tegen Grant Thornton en andere middelgrote accountants. Het kantoor kreeg een bon van 2,3 miljoen pond wegens ondeugdelijke controles bij een bakkerijketen. Voor hetzelfde euvel bij een andere gecontroleerd bedrijf kwam daar nog een boete van 1,2 miljoen pond overheen.

Een vernietigend rapport van de Britse boekhoudtoezichthouder in september bracht een reeks tekortkomingen aan het licht in Grant Thorntons audits van taartverkoper Patisserie Valerie, die in januari 2019 werd geadministreerd. De Financial Reporting Council legde het zesde grootste accountantskantoor van het VK een boete op van £ 2,3 miljoen wegens falen redelijke zekerheid te verschaffen dat de rekeningen geen afwijkingen van materieel belang bevatten.

Ook andere subtoppers in de Britse accountancy krijgen het vuur aan de schenen gelegd van de Britse waakhond: BDO, Mazars en Crowe. De onderzoeken komen op het moment dat de regering heroverweegt om de big four te verplichten een deel van hun controlewerk uit te besteden aan een kleiner kantoor.

De big four zijn tegen deze plannen en ook de kleinere kantoren zijn niet enthousiast. Zo vrezen BDO en Grant Thornton dat ze veroordeeld worden om tweede viool te spelen voor hun grote rivalen. 

 

Gerelateerde artikelen