Goede doelen halen steeds minder geld op
Het aantal Nederlanders dat geld geeft aan goede doelen is opnieuw afgenomen. De gedaalde koopkracht en zorgen of donaties wel goed terechtkomen zijn de voornaamste redenen om voorzichtiger te zijn met doneren, meldt ABN AMRO op basis van jaarlijks onderzoek. De bank vreest dat de situatie verder verslechtert door de plannen van het aanstaande kabinet.
- 78 procent van de mensen geeft geld aan goede doelen
- Al een aantal jaren loopt de animo terug voor geld doneren voor het goede doel
- Het aantal gulle gevers dat meer doneert dan 100 euro is toegenomen
- Belastingaftrek voor donateurs wordt afgebouwd en gestopt in 2028
De nieuwe regeringscoalitie wil de belastingaftrek voor donateurs afbouwen en uiteindelijk in 2028 halveren. “Vijftig procent heeft aangegeven op de hoogte te zijn van deze belastingvoordelen, mogelijk dat ze daar dan ook gebruik van maken. We verwachten dan ook dat de kabinetsplannen effect zullen hebben op het aantal donaties”, licht Frank Aalderinks, hoofd filantropieadvies bij ABN AMRO, toe.
Gestage daling
Vorige maand gaf 78 procent van de ruim 1300 ondervraagden nog aan geld te geven aan goede doelen, tegenover 81 procent vorig jaar en 83 procent het jaar ervoor. “Dat is een gestage daling en dat vind ik persoonlijk te veel. Maar aan de andere kant hebben we nog steeds een goed en mooi geefklimaat, met acht op de tien die doneren”, zegt Aalderinks. Het aantal donateurs dat kleine bedragen doneert is iets gedaald, het aantal gulle gevers van meer dan 100 euro is juist gestegen.
Ondanks de oorlogen in Oekraïne en Gaza blijven ruim zes op de tien de voorkeur geven aan donaties binnen Nederland. De conflicten zijn voor een derde juist ook een reden om voorzichtiger te zijn met donaties, omdat zij bang zijn voor nadelige economische effecten in eigen land.