EU-regels voor AI gaan over een half jaar pas in

Regels voor generatieve AI zoals chatbots gelden pas over een jaar.

De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

  • De eerste verboden betreffen de allergevaarlijkste toepassingen van AI
  • Regels voor chatbots van ChatGPT van OpenAI en Gemini van Google treden in over een jaar
  • Regels van overheden raken voortdurend achterop bij de laatste ontwikkelingen

Na de goedkeuring van de ministers wachten er alleen nog wat formaliteiten voor de baanbrekende “vangrails” die voor AI gaan gelden. Maar vervolgens duurt het nog een halfjaar voor de eerste ervan, de verboden op de allergevaarlijkste toepassingen, in werking treden. Die zijn bijvoorbeeld gericht op technologie die gebruikers manipuleert of hun zwaktes uitbuit. Of op technieken zoals China die gebruikt om het gedrag van burgers te volgen en te sturen.

De regels voor zogeheten generatieve AI, met chatbots als het bekendeworden na een jaar van kracht. Dat wordt ergens in de zomer van volgend jaar, verwacht de woordvoerder. Het leeuwendeel van de voorschriften volgt nog een jaar later.

De revolutionaire technologie ontwikkelt zich zo snel dat overheden met hun voorschriften voortdurend achterlopen, waarschuwen critici. Overheden moeten nu “snel toezichthouders aanstellen die de AI-wet gaan handhaven”, zegt de koepel van Europese consumentenorganisaties. En ze moeten die voorzien van “de middelen die ze nodig hebben”, stelt BEUC.

‘Bedrijven lopen risico op boetes vanuit Europese AI-wetgeving ‘

Gerelateerde artikelen