Voormalige topaccountant eist 10 miljoen van Vaticaan

Kardinalen die Milone ontsloegen zijn zelf aangeklaagd voor misstanden.

De voormalige hoofdaccountant van het Vaticaan sleept de Heilige Stoel voor de rechter met een eis van bijna tien miljoen euro.  Libero Milone, voormalig hoofd van Deloitte Italië, was in 2015 aangesteld door het Vaticaan om een interne accountantsdienst op te richten. Twee jaar later werd hij ontslagen wegens wangedrag.

De gewezen accountant claimt nu 9,3 miljoen euro van het Vaticaan wegens gederfde inkomsten, emotioneel leed en verlies van reputatie. Ook zijn rechterhand, Ferruccio Panicco, heeft zich aangesloten bij de claim. Milone en Panicco zouden hoogwaardigheidsbekleders in het Vaticaan hebben bespioneerd. 

De kwestie kwam aan het rollen toen paus Franciscus de financiële zaken van de kerk probeerde op te ruimen. Daarbij ging het ook om miljoenen euro’s die via liefdadigheid waren ingezameld door gelovigen uit de hele wereld.

Pogingen van het duo om Zwitserse bankrekeningen van het Vaticaan te bestuderen werden geblokkeerd door boze kardinalen. De desbetreffende rekeningen werden tussen 2014 en 2018 gebruikt om 300 miljoen pond te investeren in een luxe vastgoedproject in het centrum van Londen. Dat project bleek later een dure flop te zijn geworden die het Vaticaan ruim 100 miljoen pond kostte.

Volgens Milone heeft hij destijds een goede keuze gemaakt voor de desbetreffende bankrekeningen te willen bestuderen, maar werd hij door een kleine maffia in het Vaticaan tegengewerkt. Zijn loopbaan raakte daardoor in diskrediet.

Sinds het vertrek van Milone heeft het Vaticaan te maken gehad met gênante publieke onthullingen over zijn financiële beslissingen, wat leidde tot een reorganisatie van het beheer van liefdadigheidsdonaties. 

Tien topmensen van het Vaticaan, de geharnaste tegenstanders van Milone, zijn vorig jaar door de aanklager van het Vaticaan aangeklaagd wegens financiële misstanden, waaronder verduistering en ambtsmisbruik.

 

Gerelateerde artikelen