Gezocht: kantoren die OOB-controles willen doen

Accon avm maakte vorige week bekend haar OOB-vergunning om te zetten in een reguliere Wta-vergunning. Nu zitten zes bedrijven zonder accountant.

Lees ook: Na GT levert ook Accon avm OOB-vergunning in

Het betreft de zes beursfondsen waaronder Value8, IEX Group, Nedsense en Esperite. Afgelopen december gaf ook Grant Thornton aan te stoppen met de controle op OOB-organisaties. Het totale aantal organisaties dat een nieuwe accountant zoekt komt nu op 17. En het aantal kantoren dat de controles mag uitvoeren komt op slechts zeven (naast de Big Four ook Mazars, BDO en Baker Tilly Berk). 

Toezichthouder AFM denkt dat de markt dit tekort kan opvangen. Marco van der Vegte, voorzitter van de NBA, spreekt in het Financieele Dagblad toch zijn zorgen uit. De Big Four hebben al capaciteitsproblemen. Ook groeit de vraag naar OOB-controles. Behalve beursfondsen zijn ook verzekeraars en kredietinstellingen aangemerkt als OOB. Naar verwachting komen er per 1 januari 2020 nog eens 169 instellingen bij, waaronder grote pensioenfondsen, netbeheerders en woningcorporaties. Dat brengt het totaal volgens de AFM op ruim 1.000.

De AFM wijst erop dat nieuwe accountantsorganisaties kunnen toetreden tot de OOB-markt. Verder wil de AFM 'graag in gesprek' met de NBA over mogelijke oplossingen.

Rients Abma van Eumedion draagt een mogelijke oplossing aan: de joint audit. In zo'n model zou een Big Four-kantoor voortaan samen met een kleiner kantoor een OOB-controle kunnen doen. “Daarmee maak je die markt weer aantrekkelijker voor kleinere kantoren”, aldus Abma in het FD.
 
Een duidelijk probleem bij joint audits is waar de verantwoordelijkheid ligt, maken verschillende experts duidelijk in de reacties. “Audits gaan dan meer tijd kosten terwijl alle firma's worstelen met hun capaciteit. Bovendien in landen waar er met joint audits gewerkt wordt zie je dat bedrijven in moeilijke situaties de kantoren tegen elkaar proberen uit te spelen. Ik zie ook niet in hoe beide kantoren de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor elkaars dossiers, tenzij je uitgebreide reviews op elkaars werk gaat doen”, schrijft dhr. Dams. 

Van der Vegte wil graag in gesprek met de overheid om ervoor te zorgen dat de OOB-markt ook na de uitbreiding aantrekkelijk blijft voor accountants.

Gerelateerde artikelen