Gewijzigde regels voor controle van een prospectus

Vanaf volgende week is herziene Standaard 3805N van kracht.

Vanaf volgende week is nieuwe regelgeving van kracht over de accountantscontrole van financiële informatie in een prospectus. Het gaat om de herziene Standaard 3850N ‘Assurance- en aan assurance verwante opdrachten met betrekking tot prospectussen’.

  • Nieuwe regels voor accountantscontrole bij prospectussen vanaf volgende week.
  • Herziene Standaard 3850N volgt gewijzigde Europese Prospectusverordening.
  • Accountants verplicht om fraude bij prospectussen te melden.

Deze standaard is herzien naar aanleiding van de gewijzigde Europese Prospectusverordening (Verordening (EU) 2017/1129). [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Deze Standaard behandelt assurance- en aan assurance verwante opdrachten die de accountant uitvoert met betrekking tot prospectussen, opgesteld voor effectentransacties, die geheel of gedeeltelijk onder de Nederlandse wet- en regelgeving of onder de wet- en regelgeving van de Europese Unie vallen.

Standaard 3850N is een richtlijn voor accountants die assurance- en aan assurance verwante opdrachten uitvoeren met betrekking tot prospectussen. Deze standaard bepaalt hoe accountants financiële overzichten en tussentijdse financiële informatie in prospectussen moeten controleren en waarborgen. Dit geldt voor effectentransacties die onder Nederlandse of Europese regelgeving vallen. De herziene versie van deze standaard is aangepast aan de gewijzigde Europese Prospectusverordening, en legt ook vast dat accountants verplicht zijn om stappen te ondernemen als ze fraude vermoeden in verband met de prospectus.

In prospectussen worden financiële overzichten en tussentijdse financiële informatie opgenomen die door de accountant gecontroleerd zijn. Afhankelijk van de aard van de effectentransactie waarvoor een prospectus wordt opgesteld en afhankelijk van de jurisdictie waaronder het prospectus valt, gelden vereisten voor de inhoud van een prospectus. Vereisten hebben onder andere betrekking op de financiële informatie van de uitgevende entiteit die in het prospectus opgenomen moet worden.

Accountants die vermoeden dat er sprake is van fraude rond de prospectus, worden geacht vervolgstappen te nemen op grond van wet- en regelgeving zoals Wwft of NV NOCLAR.

Verplicht assurancerapport winstprognose in prospectus afgeschaft

Gerelateerde artikelen