Gewelddadige Britse accountant uitgekotst door beroepsorganisatie

Een Britse accountant die door de rechter veroordeeld werd tot 16 maanden celstraf vanwege excessief geweld, kan zijn aspirant-lidmaatschap van de beroepsorganisatie ICAEW niet omzetten in een definitieve, zo heeft de tuchtcommissie bepaald.

In februari 2014 tuigde accountant Daniel Bowes zijn slachtoffer bij een McDonald’s restaurant ongenadig af. Volgens de rechter was daarbij sprake van zinloos geweld. Bowes zette het na de matpartij op een lopen, maar meldde zich twee dagen later alsnog bij de politie. Aanvankelijk gooide hij het erop dat er sprake was van zelfverdediging, maar toen camerabeelden uitwezen dat daar geen sprake van was, bekende hij.

Bowes, die naar eigen zeggen aan een depressie leed, zei dat hij die avond stomdronken was en dat er ook een lintje coke in zijn neus was verdwenen. Volgens hem had hij het slachtoffer aangevallen omdat die ruzie had met zijn broer. Na de aframmeling zou Bowes er in paniek vandoor gegaan zijn.

De rechter had geen medelijden. ‘Je liep naar hem toe en je sloeg hem nodeloos zo hard in het gezicht dat hij, toen hij door de lucht vloog, het bewustzijn verloor en plat op zijn rug terecht kwam. Je sloeg hem zo hard dat hij twee botbreuken aan die ene klap overhield. Voor hetzelfde geld had je hem doodgeslagen. Je bent een goed opgeleide man, en als ooit iemand beter had moeten weten, dan was jij het wel.’

Na deze zitting in de rechtszaal in 2014, waarbij Bowes werd veroordeeld tot 16 maanden cel, moest hij onlangs ook voor de ICAEW-tuchtrechter verschijnen. De accountant toonde zich deemoedig en in een brief bood hij zijn verontschuldigingen aan voor zijn ‘onvergeeflijke gedrag’. Hij zei dat hij zijn leven aan het beteren was. Zo zou hij de fles laten staan en zijn verontschuldigingen aanbieden aan het slachtoffer en diens familie.

De tuchtraad was echter niet overtuigd. Er zou zo kort na de mishandeling te weinig bewijs zijn om tot rehabilitatie over te gaan. Bovendien was er sprake van recidivisme. Zo was Bowes in 2006 ook al eens veroordeeld voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel na een ruzie in een pub over een gemorst drankje. Verder werd hij in de periode 2005-2014 voor nog twee andere gevallen van openlijke geweldpleging veroordeeld. Volgens de tuchtrechter is het gedrag van Bowes sinds 2005 van kwaad tot erger gegaan.

Bowes had in 2011 zijn opleiding tot chartered accountant afgerond. Omdat hij vaak in het buitenland op reis was, kon hij geen volledig ICAEW-lid worden. Daarom bleef hij aspirant-lid. Tot juni 2014, toen hij in het gevang gegooid werd,  was hij werkzaam als management accountant bij een bedrijf.

 

 

(ICAEW)

Gerelateerde artikelen