Gepensioneerden EY krijgen deel verkoop adviestak

Klachten dat het bedrijf is opgebouwd door voormalige partners.

Als EY de adviestak afsplitst van de accountancy, zal een deel van de opbrengst naar gepensioneerde partners gaan. Ze kunnen daarnaast rekenen op aandelen in de afgesplitste adviestak. Dat heeft de leiding in een e-mail laten weten naar de partners in ruste.

Volgens de Financial Times is dit gebaar alleen van toepassing op de Amerikaanse gepensioneerde partners. Dit na klachten dat de huidige top van het bedrijf profiteert van de afsplitsing en mogelijke beursgang, terwijl de waarde van adviestak is opgebouw door vroegere generaties.

Verder betaalt EY het juridisch advies om gepensioneerde partners in de VS tijdens het proces te adviseren. EY heeft in de VS een niet-volgestorte pensioenverplichting van 7,5 miljard dollar. De organisatie is van plan om een deel van de opbrengst van een beursintroductie en financiering in een trust te stoppen om die pensioenaansprakelijkheid te financieren. 

Volgens de Financial Times krijgen de partners van EY over enkele weken te horen wat de financiële gevolgen zijn van de splitsing voor hen persoonlijk. Wereldwijd moeten dertienduizend partners zich nog uitspreken voor of tegen de splitsing. De stemming volgt waarschijnlijk begin april.

Gerelateerde artikelen