Gemeentelijke infrastructuur zoekt 1 miljard

Rijk moet bijspringen voor verkeer, bereikbaarheid en klimaatbestendigheid.

De landelijke overheid zou tijdelijk meer geld beschikbaar moeten stellen voor investeringen in gemeentelijke infrastructuur. Die financiële steun is nodig omdat de financiële middelen van gemeentes voor dergelijke investeringen door de coronacrisis waarschijnlijk niet voldoende zijn.

Dat zegt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Daardoor zouden volgens het kennisinstituut in de periode van 2021 tot en met 2023 voor een bedrag van 1 miljard euro aan extra gemeentelijke investeringen mogelijk worden.

Het gaat om investeringen in verkeersveiligheid, bereikbaarheid en klimaatbestendigheid. Het Rijk zou daarvoor bestaande financiële regelingen tijdelijk ruimhartiger moeten maken en versneld moeten inzetten om zo maatschappelijke doelen eerder te bereiken, aldus het EIB in een onderzoek in opdracht van brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Volgens het EIB zouden die extra gemeentelijke investeringen in de periode van 2021 tot en met 2023 zorgen voor het behoud van duizend voltijdsbanen in de grond-, water- en wegenbouw (gww) en ongeveer vijfhonderd voltijdsbanen bij bijvoorbeeld architectenbureaus en toeleveranciers. De verwachte krimp van de betreffende investeringen van gemeenten in 2021 zou zo dus kunnen worden omgebogen in groei, betoogt het EIB.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen