Geen verhuurderheffing meer voor kleine woningverhuurders

Verhuurders met minder dan 51 woningen hoeven straks geen verhuurderheffing meer te betalen. Het belastingtarief voor grotere verhuurders gaat mede daardoor iets omhoog. Dat bleek dinsdag tijdens stemmingen in de Tweede Kamer over moties en amendementen ingediend bij de Wet verhuurderheffing.

Minister Bloek moet de voorstellen nu gaan verwerken in het wetsvoorstel, zo meldt Aedes. De koepelorganisatie zegt het onterecht te vinden dat kortingen door andere corporaties opgebracht moeten worden.  De Tweede Kamer nam de volgende amendementen aan:

  • Corporaties in regio’s met een gespannen woningmarkt (waar woningen fors stijgende WOZ-waarden hebben) worden ontzien. De Belastingdienst kan dat met ingang van 2018 uitvoeren door de heffingsgrondslag per woning aan een maximum te binden. Bij een maximum 250.000 euro (WOZ-waarde) gaat het om ongeveer 3 procent van alle woningen en een korting van totaal zo’n 30 miljoen.
  • Verhuurders met minder dan 51 woningen worden vrijgesteld van de heffing. De zogeheten ‘heffingsvrije voet’ is nu 10 woningen, minister Blok had voorgesteld die naar 25 te brengen. 
  • De kortingsregeling voor transformatie van gebouwen wordt verlengd tot en met 2019.
  • Woningcorporaties moeten in krimpgebieden moeilijk verkoopbare woningen van particulieren kunnen overkopen om ze als sociale huurwoning te verhuren, zonder daar heffing voor te moeten betalen. 
  • Rijksmonumenten worden vrijgesteld voor de heffing.

Amendementen en stemmingsuitslagen

 

(Aedes)

Gerelateerde artikelen