Geen steun HLB Van Daal & Partners voor nieuw governancemodel NBA

Het bestuur van HLB Van Daal & Partners staat niet positief tegenover de herziening van het governance-model van de NBA zoals is die vervat in het document ‘Een vernieuwd bestuursmodel; betrokken en slagvaardig’. Volgens het accountants- en belastingadvieskantoor ontbreken een heldere en duidelijke toekomstvisie op het beroep en de rol die NBA in die toekomst zou kunnen spelen.

Dit blijkt uit de reactie op de plannen die HLB-bestuurders Erik van der Haar RA en Jean Bloemers RA naar de NBA hebben gestuurd.

‘Geen toekomstvisie’

HLB Van Daal & Partners zet vraagtekens bij de doelstellingen die in het document worden toegelicht: “Niet zozeer omdat deze onjuist zouden zijn, ze passen bij elke willekeurige beroeps- of belangenorganisatie, maar omdat ze naar onze mening de kern niet raken. Wat ons betreft wordt dit veroorzaakt door het ontbreken van een heldere en duidelijke toekomstvisie op het beroep en de rol die NBA in die toekomst zou kunnen spelen. De keuze van juist de genoemde vier doelstellingen lijkt daarmee willekeurig. Indien wel eerst een heldere en duidelijke toekomstvisie op het beroep zou zijn ontwikkeld kunnen wij ons niet voorstellen dat dan zou zijn gekozen voor de thans algemeen geformuleerde doelstellingen. Deze, ons inziens, fundamentele omissie leidt er op zichzelf helaas al toe dat wij uw voorstellen niet kunnen ondersteunen. Overigens, leden van NBA zijn divers van aard: openbaar accountants, intern- en overheidsaccountants, accountants in business. Hieruit kan volgen dat verschillende groepen van leden verschillende belangen en toekomstvisies hebben. Het is goed te zoeken naar gemeenschappelijkheid waar mogelijk, het is helder en constructief te benoemen waar eventueel verschillen bestaan en zich de vraag te stellen of dit tot consequenties zou moeten leiden.”

‘Geen niet-accountants in NBA-bestuur’

Volgens HLB Van Daal & Partners zou bij te formuleren doelstellingen gebaseerd op een heldere en duidelijke toekomstvisie een ander voorstel met aanpassingen zijn ontwikkeld:  “Maar ook bij de thans geformuleerde doelstellingen ontbreekt een analyse waarom nu juist de voorgestelde aanpassingen de beste optie zouden zijn. Overigens, wij hebben principiële bezwaren tegen het benoemen van niet-accountants in het bestuur van een beroepsorganisatie van accountants. Wel kunnen wij ons voorstellen dat niet-accountants worden benoemd in een te installeren Raad van Commissarissen. Ook om de redenen genoemd in deze alinea kunnen wij uw voorstellen helaas niet steunen.”

Lees ook:

Gerelateerde artikelen