‘Geen regels overtreden rond beursgang ABN’

Voorzitter Michael Enthoven van NLFI, de stichting die namens de Staat de aandelen van ABN AMRO beheert, heeft geen regels overtreden toen hij eind juni aanschoof bij een etentje in Amsterdam waar ook de baas van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan aanwezig was. Wel vindt Enthoven achteraf dat hij beter niet had kunnen gaan, omdat NLFI op dat moment nog bezig was zakenbanken te selecteren voor de voorgenomen beursgang van ABN AMRO.

Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer. De Telegraaf berichtte half juli over het bewuste etentje, waarbij circa vijftien bestuurders en commissarissen van grote Nederlandse bedrijven aanwezig waren. Ook de topman van JP Morgan Chase & Co, Jamie Dimon was daar.

Het CDA in de Tweede Kamer wilde weten of dat wel in de haak was. Dijsselbloem antwoordt donderdag: ‘Ik heb geen aanwijzing dat gehandeld zou zijn in strijd met een wettelijk voorschrift of regels omtrent de beursgang.’ Na het verhaal in De Telegraaf heeft Financiën Enthoven wel om uitleg gevraagd. In een toelichting meldde die dat hij ‘de uitnodiging voor het diner achteraf gezien beter niet had kunnen accepteren gezien het lopende selectieproces voor zakenbanken bij de voorgenomen beursgang van ABN AMRO’.

Volgens de minister heeft NLFI het proces voor de selectie van zakenbanken bij de beursgang van ABN AMRO open en transparant gevoerd en daarbij niet gekeken of de bank Nederlands is of uit het buitenland komt. De drie banken die de beursgang uiteindelijk wereldwijd mogen begeleiden zijn ABN AMRO zelf, Deutsche Bank en het Amerikaanse Morgan Stanley.

 

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen