Geen belastingheffing op succesvol gebruik open data door ondernemers

Ondernemers die rijk worden met openbare gegevens van de overheid, worden niet extra belast op de winst die ze daarmee maken. De SP en PVV dringen daar wel op aan, maar minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken voelt er niets voor, bleek woensdag in de Tweede Kamer.

Plasterk en de Kamer willen dat zo veel mogelijk informatie die de overheid toch al heeft verzameld, beschikbaar komt voor hergebruik. De data moeten zo toegankelijk mogelijk worden gemaakt en iedereen mag ermee doen wat hij wil.

SP en PVV zijn het daar ook mee eens, maar vinden het dom van het kabinet om niet een graantje mee te pikken van succesnummers, zoals buienradar.nl of thuisbezorgd.nl. Het gaat immers om informatie die met publiek geld is verzameld. Sommigen zijn er volgens PVV’er Martin Bosma ‘schathemeltjerijk’ mee geworden en daar mogen burgers in zijn ogen ook van meeprofiteren. Hij stelde voor om 10 procent van de winst af te romen.

Maar dat vindt Plasterk onredelijk. Hooguit moet de kostprijs om de informatie openbaar te maken, doorberekend worden. Het is volgens de minister juist goed dat mensen creatief met de data omgaan. ‘De informatie ligt er nu eenmaal en het levert de maatschappij ook nieuwe werkgelegenheid op’, zei hij.

De andere partijen steunen hem daarin. De VVD verweet SP en PVV toe te willen naar een communistische heilstaat. VVD’er Hayke Veldman benadrukte dat bedrijven zelf ook nog werk moeten leveren om de informatie toe te kunnen passen. Zo gebruikt thuisbezorgd.nl (openbare) postcodes met private informatie over restaurants.

(ANP)

Gerelateerde artikelen