FRC vermijdt kritiek op kwaliteit Big Six audits

De Financial Reporting Council publiceerde zojuist de jaarlijkse inspectierapporten over de controlewerkzaamheden van de Big Four plus BDO en Grant Thornton.
Tot ieders verrassing onthoudt de toezichthouder zich dit jaar van het geven van een algemeen kwaliteitsoordeel over de controlewerkzaamheden van de grote zes. De openbaarmaking betreft alleen de zes afzonderlijke inspectierapporten, zonder sterke en zwakke punten te highlighten.
 
Men moet echt de rapporten (van gemiddeld 17 pagina’s) ‘close-readen’ om daaruit te destilleren wat de belangrijkste pijnpunten van dit jaar zijn. En dat is verrassend, vindt men, omdat de nieuwe EU-richtlijnen ook in het VK leiden tot meer aandacht voor de kwaliteit en onafhankelijkheid van de audit.
 
Een van de redenen is dat er vorig jaar nogal wat feedback uit het veld gekomen is op de effectiviteit van de inspecties door de FRC. Daarom ook, aldus de toezichthouder, zal deze eind juni met een afzonderlijk document komen, waarin de observaties en de nieuwe focus en doelstellingen van het toezicht worden samengevat.
Wel wil men al kwijt, dat een van die doelstellingen zal zijn om in plaats van de huidige 70% ‘voldoendes’ te komen tot 90% goedkeurende conclusies – met andere woorden, de FRC zal in de toekomst  nog maximaal 10% van de geïnspecteerde controles willen kunnen/moeten beoordelen als ‘daar moet nog flink wat aan verbeterd worden’. 
 
De zes rapporten over KPMG, PwC, EY, Deloitte, BDO en GT zijn hier beschikbaar.
Gerelateerde artikelen