FRC tegen IASB: heb eens meer aandacht voor het belang van rentmeesterschap, prudentie en betrouwbaarheid

De IASB kondigde onlangs aan, het Conceptual Framework uit te willen breiden met belangrijke concepten die cruciaal zijn voor de volgende-generatie accounting-standaarden.
Maar willen jullie, Hoogervorst c.s., alsjeblieft meer aandacht besteden aan de woorden achter de cijfers, vraagt Melanie McLaren, executive director for Codes & Standards van de Britse Financial Reporting Council?
Dat conceptuele kader achter of onder de nieuwe standaarden, dat zou een duidelijker weerspiegeling moeten bieden van het belang van goed rentmeesterschap, voorzichtigheid en betrouwbaarheid – de fundamenten van het Conceptual Framework. 
 
Een en ander wordt verwoord in de formele reactie van de FRC op de zogenaamde Exposure Draft van het nieuwe Conceptual Framework, waarin de principes van de IASB worden geformuleerd, die de board wil toepassen bij de ontwikkeling van nieuwe en herziening van blijvende standaarden.
 
Volgens McLaren is wat er in die Exposure Draft staat al beter dan wat er voorheen beschikbaar was – maar om het werk van de accountant echt zinvol te maken, voor alle stakeholders, is vooral meer aandacht voor goed rentmeesterschap broodnodig.
En ‘Prudentie’ zou ook meer moeten zijn dan ‘a cautious approach to accounting’. “Prudentie gaat eerder over het (h)erkennen van verliezen dan van winst, en het is wel heel raar dat dit besef wel in de oude standaarden doorklinkt, maar niet of minder in het nieuwe Franwork!”. 
Gerelateerde artikelen