FRC: Nederlandse taxonomie (NT) onvoldoende stabiel

Volgens het Financieel Rapportage Collectief (FRC), waarin de banken ABN AMRO, Rabobank en ING verenigd zijn, is de Nederlandse taxonomie (NT) onvoldoende stabiel. Hierdoor zal het FRC de de NT in 2016 niet volledig kunnen volgen.

Het FRC heeft zich na consultatie met diverse marktpartijen beraden over hoe de Bankentaxonomie 2016 vorm te geven. Eén van de uitgangspunten van het FRC hierin is de Bankentaxonomie (BT) zo dicht mogelijk bij de NT te laten blijven. ‘De Nederlandse taxonomie (NT) ondergaat de laatste jaren veel voornamelijk technisch gedreven wijzigingen en is op dit moment voor het FRC nog onvoldoende duidelijk. Zo is de alfa nog in beweging en is het nog niet duidelijk wat het onderscheid wordt tussen de rapportages voor kleine en grote rechtspersonen,’ aldus het FRC.

Onvoldoende stabiliteit

Gezien de, in de ogen van het FRC, onvoldoende stabiliteit van de NT, zal het FRC de NT in 2016 niet volledig kunnen volgen. FRC: ‘Het volgen van de NT impliceert een  ingrijpende wijziging op de werkzaamheden die door de banken  verricht moet worden. Het risico daarbij is dat in de komende NT versies hierin nog aanvullende veranderingen komen. Ook de oplevering van de BT2016 zou hierdoor kunnen worden vertraagd.’

Consultatie marktpartijen

FRC: ‘Uit consultatie van marktpartijen is gebleken dat de meningen van de softwareleveranciers over deze opzet van de BT divers van aard zijn: de leveranciers van financiële software zijn met name gefocust op het leveren van financiële pakketten en willen veelal zo min mogelijk inspanning verrichten voor de XBRL-functionaliteit, terwijl de leveranciers van XBRL-componenten vooral zijn gefocused op de XBRL-functionaliteit.’

BT 2016

Het FRC zal in de BT 2016 qua opzet en structuur geen grote veranderingen doorvoeren. Direct na oplevering van de BT2016  zal het FRC starten met een project voor het bepalen van strategische aanpak voor het volgen van de NT. Hierbij zullen alle aspecten (Dimensions, Formula, Table Linkbase, maar ook wanneer volgt de BT de NT wel of niet) worden meegenomen. Betrokken partijen zullen hierin worden geconsulteerd.

Gerelateerde artikelen