Fraude met facturen kost ontwikkelingslanden miljarden
En handelsnatie Nederland speelt daarbij een kwalijke rol…
Sommige ontwikkelingslanden verliezen wel 67% van hun exportinkomsten via frauduleuze facturen, zo blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties. Via ‘over- and-under-invoicing’ zijn miljarden dollars illegaal uit de landen gesluisd, zo werd bekend gemaakt op de UN Conference on Trade and Development (UNCTAD) in Kenya.
Het onderzoek werd geleid door Leonce Ndikumana, hoogleraar Economie aan de University of Massachusetts. Hij richtte zich vooral op frauduleuze facturen rond de export van koper uit Chili en Zambia, cacao uit Ivoorkust, olie uit Nigeria en kostbare metalen uit Zuid-Afrika. Het komt daarbij vaak voor, dat met opzet verkeerde waarden op de factuur worden gezet, die aan de respectieve douaneautoriteiten wordt voorgelegd. Het gevolg is dat het exporterende land grote hoeveelheden buitenlandse valuta verliest – inkomsten die anders ingezet hadden kyunnen worden in de ontwikkeling van die landen, aldus de UNCTAD.
Volgens Ndikumana blijkt uit diepgravende analyse van data over twintig jaar dat het hier niet kan gaan om statistische afwijkingen of foutjes, maar dat sprake is van opzet – zowel bij de opstellers van de facturen als bij de betalers.
Zo verloor Zuid-Afrika door under-invoicing tussen 2000 en 2014 $78,2 miljard aan inkomsten uit de goudhandel met China, Duitsland, HongKong, India, Italië, Japan, Spanje, Zwitserland, het VK, de US en… Nederland.
Voor de olie-export uit Nigeria naar de US werd tussen 1996 en 2014 $69,8 miljard te weinig gefactureerd ( 24,9% van de totale exportwaarde). Tussen 1995 en 2014 exporteerde Zambia voor bijna 30 miljard dollar aan koper naar Zwitserland – maar in de Zwitserse administratie koen deze importen geheel niet voor.
Volgens UNCTAD zou Chili tussen 1990 en 2014 voor $16 miljard aan koper naar Nederland hebben geéxporteerd – maar in ons land weten de boeken van niets. Ivoorkust heeft genoteerd dat tussen 1995 en 2014 voor $17,2 miljard aan cacao naar ons land verscheept werd – daarvan is in ons land voor minstens 5 miljard geen chocola te maken.
Zouden daar echt geen sporen van te vinden zijn in de betreffende boekhoudingen?
Meer onrustbarende feiten en cijfers leest u in het UNCTAD rapport Trade Misinvoicing in Primary Commodities in Developing Countries.