Franse journalist voor Luxemburgse rechter om lekken PwC-documenten

Een Franse journalist is door een Luxemburgse rechtbank in staat van beschuldiging gesteld van medeplichtigheid aan het lekken van vertrouwelijke informatie van accountantskantoor PwC. Deze lek leidde tot de LuxLeaks-onthullingen over op maat gemaakte belastingdeals voor grote bedrijven.

Deze beslissing van de Luxemburgse rechter komt na de beschuldiging van twee voormalig PwC-medewerkers in december en januari van diefstal, het schenden van het beroepsgeheim en frauduleuze toegang tot data-systemen.

De rechter beschuldigt de journalist van medeplichtigheid aan de strafbare feiten zoals die gepleegd zijn door de ex-PwC’ers. De naam van de journalist is door de rechtbank niet bekend gemaakt. Belgische media melden dat het om de journalist Edouard Perrin gaat.

Uit de gelekte documenten bleek dat grote bedrijven waaronder PepsiCo, AIG en Deutsche Bank, belastingdeals sloten met Luxemburg. Na deze LuxLeaks kwam de Europese Unie met regels die lidstaten verplichten om openbaarheid te verschaffen over nieuwe grensoverschrijdende tax rulings.

Gerelateerde artikelen