Focus op werving en opleiding leidt tot lichte omzetstijging Accon avm

Dankzij een succesvolle focus op werving, opleiding en ontwikkeling van medewerkers heeft Accon avm in 2018 een kwalitatieve en kwantitatieve personeelsgroei gerealiseerd.

Hiermee is de omzetdaling van de laatste jaren, met name veroorzaakt door een capaciteitstekort, omgebogen. 

Vandaag publiceert de advies- en accountancyorganisatie de jaarcijfers 2018.

Als gevolg van de groeiende economie in Nederland is in 2018 ook de vraag naar zakelijke dienstverlening toegenomen. Ondanks deze positieve macro-economische ontwikkelingen heeft de accountancysector te maken met blijvende prijsdruk op met name de samenstelpraktijk. Deze diensten, die meer en meer worden gedigitaliseerd, worden in toenemende mate beschouwd als commodity. 

De groei in de accountancysector moet daarom worden gerealiseerd in het advieswerk. De verschuiving van samenstel- naar adviesdiensten vraagt andere vaardigheden en competenties van medewerkers. Accountantsorganisaties moeten hierdoor blijvend investeren in de opleiding van medewerkers. Daarnaast vergen aangescherpte regelgeving, met name op het gebied van de controlepraktijk, alsmede ontwikkelingen op het gebied van ICT, grote investeringen. Door de sterke daling van de werkloosheid was in 2018 de krapte op de arbeidsmarkt in toenemende mate voelbaar.

Dit is een belangrijke belemmering voor groei en zorgt ervoor dat de omzetgroei in de accountancybranche de laatste jaren achter blijft op de totale groei van de Nederlandse economie. Daarom is het, zoals hierboven aangegeven, des te verheugender om te constateren dat acconnavm in het verslagjaar erin is geslaagd het medewerkersbestand te vergroten en daarmee beter de klantvraag te kunnen beantwoorden. Dit heeft een positief effect op de omzet.

Accon avm is enkele jaren geleden ingesprongen op de ontwikkelingen in de markt. Met introductie van Het Nieuwe Samenstellen en Het Nieuwe Adviseren werd een start gemaakt met de optimalisatie van de werkprocessen in de samenstelpraktijk en het leveren van meer toegevoegde waarde in de adviespraktijk. Hiermee werd een omslag gemaakt van een samenstelgeoriënteerde, naar een adviesgerichte praktijk. Ook het afgelopen jaar zijn hierin weer forse stappen gezet. Naast de adviesorganisatie is ook stevig geïnvesteerd in de controlepraktijk. Deze investeringen betreffen onder andere de verbetering van het stelsel van kwaliteitswaarborgen en in meer cultuurgeoriënteerde zaken, zoals de samenwerking en veranderbereidheid in het kader van het publieke belang

Bovengenoemde ontwikkelingen hebben hun effect gehad op de omzet in 2018, die na een aantal jaren van daling weer licht steeg naar 88 miljoen euro. Door de stevige investeringen in personele groei en kwaliteit stegen de personeelskosten conform planning met ruim 3 miljoen euro ten opzichte van 2017. Hierdoor daalde de EBITDA (exclusief incidentele baten en lasten) van 15,3 miljoen euro naar 12,1 miljoen euro. 

Binnen de top 10 van Nederlandse accountantskantoren is Accon avm een buitenbeentje: de organisatie komt uit de coöperatieve wereld en kent geen partners. Winsten kunnen daarom terugvloeien in de kwaliteit van de organisatie. Zo is in 2018 volop geïnvesteerd in opleiding & training, nieuwe IT-systemen en structuurverbeteringen. Dit verklaart de teruggelopen EBITDA. Desondanks zijn de EBITDA-marge van 14 procent en de kasstroom van 11 miljoen euro nog steeds robuust, vindt de firma. De netto-kasstroom na aflossing van leningen en investeringen bedraagt ruim 2 miljoen euro.

Lees ook: 
Na GT levert ook Accon avm OOB-vergunning in
Bestuursvoorzitter Peter Feijtel neemt afscheid van Accon avm

Gerelateerde artikelen