FNV: Stop ‘schimmige belastingdeals’ met multinationals

Er moet een einde komen aan de 'schimmige belastingdealtjes' tussen de overheid en grote internationale bedrijven. Daarvoor pleit vakbond FNV woensdag. Volgens de bond loopt Nederlands jaarlijks miljarden mis doordat met name multinationals te weinig bijdragen aan publieke voorzieningen.

FNV hekelt onder meer belastingafspraken met het Amerikaanse Starbucks. Door die taksdeal kon het het koffiebedrijf volgens de bond ‘miljoenen euro’s die bestemd waren voor onderwijs, wegen en andere publieke voorzieningen, in eigen zak steken.’

De belastingdeals met grote bedrijven zorgen volgens de bond voor een ‘enorm belastinglek’, dat gedicht zou moeten worden in het nieuwe belastingplan van het kabinet. ‘En als er al afspraken worden gemaakt, dan moeten die openbaar zijn’, aldus FNV.

Eerder plaatste ook de Europese Commissie al vraagtekens bij de afspraken tussen de fiscus en Starbucks. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ontkende eind mei dat Nederland een belastingparadijs is. De Belastingdienst zou fatsoenlijke afspraken maken met multinationals. ‘Wij geven geen cadeautjes aan aan grote bedrijven’, aldus Wiebes.

 

 

(ANP

Gerelateerde artikelen