FNV: ‘Meer lef bij aanpassen belastingstelsel’

Het kabinet moet meer lef tonen om het belastingstelsel in Nederland écht te hervormen. Vakbond FNV schrijft dat woensdag in een brief aan het kabinet en parlement. De Tweede Kamer debatteert woensdag met premier Mark Rutte en met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën over de kabinetsplannen voor een hervorming van het belastingstelsel. Het kabinet wil in elk geval een lastenverlichting van 5 miljard euro doorvoeren. Andere plannen worden alleen doorgezet als er steun is van genoeg oppositiepartijen.

De lastenverlichting die het kabinet voor ogen heeft, zorgt ervoor dat werkenden er volgend jaar gemiddeld 1,5 tot 3 procent in koopkracht bij krijgen. Werkende huishoudens hoeven gemiddeld tussen de 800 en 2000 euro minder inkomstenbelasting te betalen. De plannen moeten ook leiden tot 35.000 tot 60.000 extra banen, aldus Wiebes.

De FNV geeft aan het goed te vinden dat de koopkracht voor werkenden toeneemt, maar dat het kabinet op lange termijn de échte problemen laat liggen. Volgens de bond schuift Wiebes de problemen door. ‘Dit plan lijkt meer op een reguliere jaarlijkse belastingaanpassing. Een échte hervorming om Nederland eerlijker te maken kun je dit niet noemen’, zegt bestuurder Leo Hartveld van de FNV.

De FNV schrijft in de brief verder op korte termijn een koopkrachtverbetering voor senioren en uitkeringsgerechtigden te missen. Ook moet de btw-verhoging voor kappers en fietsenmakers van de baan, omdat hierdoor banen vernietigd zouden worden.

Het kabinet heeft vorige week over de voorstellen gesproken met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SP. Al die vier partijen zijn nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Daar hebben VVD en PvdA samen niet meer dan 21 zetels.

(ANP)

Gerelateerde artikelen