FIU vereenvoudigt melden ongebruikelijke transacties 

Met veel meldingen van verdachte transacties wordt niets gedaan.

De FIU-Nederland (Financial Intelligence Unit) heeft voor accountants een nieuw en vereenvoudigd formulier ontwikkeld om het melden van een ongebruikelijke transactie voor accountants gemakkelijker te maken.

In het nieuwe formulier voor de accountants staan alleen velden en waarden (zoals indicatoren) die specifiek voor accountants van toepassing zijn. Het nieuwe meldformulier is afgestemd met de toezichthouder en getest door diverse accountants. Zij hebben het nieuwe formulier beoordeeld als positief, gebruiksvriendelijk en tijdbesparend, aldus de FIU-Nederland.

De FIU (Financial Intelligence Unit) is de op basis van de Wwft (Wet Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) de organisatie waar accountants en andere meldplichtige personen en instellingen ongebruikelijke transacties dienen te melden. In 2019 hebben accountants 3.444 ongebruikelijke transacties gemeld bij de FIU-Nederland.

In totaal verwerkte de FIU in 2018 ruim driekwart miljoen meldingen. Nog geen zestigduizend daarvan werden als verdacht beoordeeld. Van de tweeduizend meldingen die accountants doorgaven, werden er ongeveer driehonderd bestempeld als verdacht, 15 procent.

Het meldformulier is te vinden op de website van de FIU-Nederland en via de homepage (na inloggen) van het meldportaal van de FIU-Nederland. 

Gerelateerde artikelen