Fiscus stuurt meer voorlopige aanslagen

Er is een grote stijging in het aantal mensen dat dit jaar een te betalen voorlopige aanslag ontvangt van de Belastingdienst. Reden voor de stijging is het gebruik van andere gegevens, verklaart een woordvoerder.

In totaal gaat het om zo’n half miljoen mensen meer die de komende weken een blauwe envelop ontvangen. De fiscus is dit jaar recentere gegevens gaan gebruiken. Het gebruik van deze nieuwe gegevens heeft geleid tot de stijging in ontvangers van de voorlopige aanslag.    

Politiek
Er zijn verschillende Tweede Kamerleden die deze brieven aan de kaart hebben gesteld in de Kamer. Het gaat om Kamerleden van zowel de PVV als van de PvdA. Aanleiding voor het benoemen van de brieven binnen de Kamer zijn mails die de Kamerleden ontvingen van verraste burgers. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is gevraagd om opheldering te geven. De brieven zijn het resultaat van het jongste belastingplan van de staatssecretaris. Het CDA en de VVD hebben hun Kamergenoten erop gewezen dat het de Kamer is geweest die toentertijd zelf heeft ingestemd met deze plannen. Ook vroeg de Kamer eerder aan Wiebes om mensen die niet eerder een brief ontvingen te informeren over de hoogte van het bedrag dat zij moeten betalen.  

Belastingdienst
De Belastingdienst zegt zelf geen stijging te zien in het aantal mensen dat contact zoekt. Deze periode ontvangen 2 miljoen mensen hun voorlopige aanslag over 2015. Voor de personen die moeten betalen, is er een kortingsregeling. Zij krijgen korting als ze voor de vastgestelde datum betalen. 

Gerelateerde artikelen