Groot onderzoek naar zwartspaarders door Belastingdienst en FIOD

De Belastingdienst en opsporingsdienst FIOD werken al jaren aan een grootschalig onderzoek naar zogeheten zwartspaarders. Dat zegt directeur Hans van der Vlist van de FIOD donderdag tegen NRC Handelsblad.

De fiscus heeft van drie jaren de gegevens verzameld van alle opnames en betalingen in Nederland met buitenlandse bankkaarten. Het gaat om een totaaloverzicht. De gegevens van de kaarteigenaren die niet voor langere tijd in Nederland verbleven, zoals toeristen, zijn er uitgefilterd.

Het gaat om meer dan honderd miljoen betalingen die de fiscus in beeld bracht en analyseerde. Inmiddels zijn de gegevens van duizend kaarten overgedragen aan de FIOD voor verder onderzoek.

Onder de duizend geselecteerde kaarthouders bevinden zich Nederlanders die bij de aangifte van hun belastingen hebben aangegeven geen buitenlands vermogen te bezitten. Toch hebben ze met een buitenlandse bankkaart opvallende of grote aankopen gedaan. ´Een auto, een duur horloge, of ze hebben grote bedragen gepind’, aldus Van der Vlist. ´We weten nog niet wat op al die rekeningen staat.’ Hij verwacht dat een team van de opsporingsdienst de rest van het jaar met de onderzoeken bezig is. De duizend kaarteigenaren worden mogelijk onderzocht, beboet of vervolgd.

 

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen