‘Fiscale stimulering R&D vooral effectief voor kleine bedrijven en start-ups’

Fiscale stimulering van R&D is vooral effectief voor kleine bedrijven en start-ups. Dat blijkt uit het werkdocument 'R&D tax incentives: How to make them most effective?' dat de Europese Commissie heeft gepubliceerd.

De kernvraag die aan de orde komt is hoe fiscale R&D-stimulering effectiever gemaakt kan worden, met specifieke aandacht voor de opzet van het betreffende instrument. In het rapport wordt de gehele EU belicht. Wat opvalt is dat vrijwel alle landen een regeling voor R&D-belastingvoordeel hebben, met uitzondering van Duitsland, Estland en Finland.

In het onderzoek komt naar voren dat fiscale R&D-stimulering, zoals de WBSO in Nederland, vooral goed werkt voor kleine bedrijven en start-ups. Voor grote bedrijven blijkt een dergelijk instrument een stuk minder effectief. Voor Nederland (maar ook Canada, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk) geldt dat fiscale stimulering van R&D zelfs twee tot drie maal effectiever is voor kleine ondernemingen dan voor bedrijven van gemiddelde grootte.

Het gehele werkdocument is hier te downloaden. Meer informatie is hier te vinden.

(Door: Vindsubsidies)

Gerelateerde artikelen