Fiscale meevallers door val van kabinet

Maar uitstel van de nieuwe box 3 valt slecht bij bedrijven.

Bedrijven hebben veel werk gehad aan de vele fiscale veranderingen uit het Belastingpakket 2023. Wegens het demissionair kabinet wordt voor aankomende Prinsjesdag geen Belastingpakket met grote fiscale wijzigingen verwacht, iets waar maar liefst ruim de helft van de bedrijven opgelucht over is.

Dat blijkt uit onderzoek van Nextens, specialist in aangiftesoftware en -analytics. Het onderzoek is uitgevoerd onder 850 financieel verantwoordelijken. Door de val van het kabinet worden meerdere fiscale maatregelen uitgesteld, waaronder de BOR-maatregelen (bedrijfsopvolgingsregeling). Ruim een kwart van de financieel verantwoordelijken (28%) denkt dat het uitstel van de BOR-maatregelen hun organisatie de komende drie jaar een financiële meevaller oplevert. 

Verder hoopt 52 procent dat door de val van het kabinet ook de verlaging van het aftrekpercentage EIA en de verlaging van het plafond maximaal investeringsbedrag uitgesteld worden.

Wel vindt de helft van de financieel verantwoordelijken het een kwalijke zaak dat door de val van het kabinet het invoeren van het nieuwe stelsel in box 3 op basis van werkelijk rendement een jaar vertraging dreigt op te lopen.

Ondanks de vele fiscale meevaller kunnen financieel verantwoordelijken niet massaal achteroverleunen. Zo zegt 56 procent dat hun organisatie (nog) niet inzichtelijk heeft wat de fiscale gevolgen zijn van de omzetting van bestaande pensioenregelingen. De omzetting vloeit voort uit de Wet toekomst pensioenen die per 1 juli 2023 in werking is getreden. Naar aanleiding van die wet moeten uiterlijk 1 januari 2028 alle bestaande pensioenregelingen zijn omgezet. Daar zullen financieel verantwoordelijken de komende periode nog veel tijd aan moeten besteden.

Lees ook: Zo ziet de nieuwe wet voor box 3 eruit
 

Gerelateerde artikelen