Fiscale aftrek monumentenonderhoud en scholing niet geschrapt

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) gaat de fiscale aftrek voor monumentenonderhoud en die voor scholing voorlopig niet schrappen. Zij heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Ze komt daarmee tegemoet aan de wens van de Kamer.

Omdat de belastingaftrek voor het onderhoud van monumentale panden volgend jaar niet verdwijnt moet Bussemaker nog wel 25 miljoen euro op haar begroting zien te vinden. Dat bedrag kan nog hoger worden omdat zij vreest dat eigenaren van monumentenpanden nu versneld werkzaamheden gaan uitvoeren. Oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en SP vonden het plan van Bussemaker om de monumentenaftrek te schrappen te onduidelijk en niet goed onderbouwd.

De scholingsaftrek is een regeling die werknemers moet stimuleren een opleiding te volgen. Volgens onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) maken vooral hogeropgeleiden gebruik van deze maatregel. Volgens het CPB is de regeling niet effectief en ondoelmatig.

Bussemaker gaat de komende tijd werken aan nieuwe voorstellen om beide fiscale aftrekregelingen te vervangen. De PvdA is tevreden. “Het is goed nieuws voor eigenaren van monumenten en voor mensen die veel kosten voor bijscholing maken'', aldus Kamerlid Ed Groot.

 

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen